....en trevlig matblogg med massa bra recept, tips & trix och ett och annat onödigt vetande...
lördag 13 juli 2013
Helt galen efterrätt.... men ack så underbar
Jag har skrivit om Nigellas kokbok kort och gott innan...
Det är även det en av mina mest använda böcker, men även fylld med anteckningar om ingrediensförändringar.
Detta är en dessert som egentligen är en sockerkaka, men man blandar inte i smöret utan klickar det över kakan och det sista man gör innan man sätter in kakan är att hälla över kokande vatten så att kakan är täckt av vatten.
Detta strider mot allt man har lärt sig om bakning, men när man en timma senare tar ut kakan ur ugnen så är det en härlig fruktkaka som flyter i härlig klibbig kolasås.....
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
50g smör (smält)
200 gram hackade dadlar (här har jag bytt ut till allt möjligt, rabarber, äppel, hallon, rabarber + hallon. Har tom gjort helt utan frukt för att testa och det funkar det med. Det man måste tänka på är att tillsätta lite mera socker i kakan om det är så att bären eller frukten är väldigt sur.)
ca 25 gram smör
5 dl kokande vatten
OM man vill ha lite mera kolasmak på såsen så tillsätter man ca 1msk sirap och en nypa salt i vattnet.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll de blöta ingredineserna i en annan skål och vispa.
Blanda samman de båda skålarnas innehåll och rör försiktigt till en smet.
Vänd ner frukten eller bären som du har valt att använda
Lägg smeten i en smörad form, strö över sockret och klicka över smöret, häll sedan över det kokande vattnet och ställ in i ugnen i 45 - 55 minuter.
Kakans översida ska vara elstiska och botten ska ligga i en bubblande kolasås.
Jag har inte testat att ha i kakao eller choklad, men det borde ju gå. OM man tar i kakao så tar man bort motsvarande mängd vetemjöl som kakaon man tillsatte.
OM man vill göra en choklad sås så måste man röra ut kakaon i lite av det kokande vattnet så att det inte ligger på ytan utan blandas med allt annat.
Jag har sett att Rachel Allen har gjort denna kaka med bananer och sirap,
Lycka till och om någon av er gör med choklad så får ni GÄRNA höra av er och berätta hur det har gått.
Det är även det en av mina mest använda böcker, men även fylld med anteckningar om ingrediensförändringar.
Detta är en dessert som egentligen är en sockerkaka, men man blandar inte i smöret utan klickar det över kakan och det sista man gör innan man sätter in kakan är att hälla över kokande vatten så att kakan är täckt av vatten.
Detta strider mot allt man har lärt sig om bakning, men när man en timma senare tar ut kakan ur ugnen så är det en härlig fruktkaka som flyter i härlig klibbig kolasås.....
Kolakladdkaka
1 1/4 dl brun farin (funkar med vilket socker man vill)3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
50g smör (smält)
200 gram hackade dadlar (här har jag bytt ut till allt möjligt, rabarber, äppel, hallon, rabarber + hallon. Har tom gjort helt utan frukt för att testa och det funkar det med. Det man måste tänka på är att tillsätta lite mera socker i kakan om det är så att bären eller frukten är väldigt sur.)
Såsen
2½ dl brun farin (funkar med vilket socker som helst)ca 25 gram smör
5 dl kokande vatten
OM man vill ha lite mera kolasmak på såsen så tillsätter man ca 1msk sirap och en nypa salt i vattnet.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll de blöta ingredineserna i en annan skål och vispa.
Blanda samman de båda skålarnas innehåll och rör försiktigt till en smet.
Vänd ner frukten eller bären som du har valt att använda
Lägg smeten i en smörad form, strö över sockret och klicka över smöret, häll sedan över det kokande vattnet och ställ in i ugnen i 45 - 55 minuter.
Kakans översida ska vara elstiska och botten ska ligga i en bubblande kolasås.
Jag har inte testat att ha i kakao eller choklad, men det borde ju gå. OM man tar i kakao så tar man bort motsvarande mängd vetemjöl som kakaon man tillsatte.
OM man vill göra en choklad sås så måste man röra ut kakaon i lite av det kokande vattnet så att det inte ligger på ytan utan blandas med allt annat.
Jag har sett att Rachel Allen har gjort denna kaka med bananer och sirap,
Lycka till och om någon av er gör med choklad så får ni GÄRNA höra av er och berätta hur det har gått.
Orginal muffins.... nu tårtbotten
Rosendals trädgårdscafé
Detta är en av de kokböcker som jag använder mig mest av, men det är även den kokbok som jag har ändrat mest recept i. Jag lägger till och jag tar bort det som passar mig för stunden.
Alltid när jag har ändrat något så skriver jag ner runt receptet vad det är jag har ändrat, vissa sidor är fullklottrade, det betyder inte att receptet är dåligt utan att det är bra, men jag har hittat flera variationer på det.
På sidan 19 i boken finner man
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
6 dl blåbär (-blåbär + finriven rödbeta+ 3 msk kakao)
Rivet skal av 2 citroner
2 ägg
2 msk creme fraiche (eller 2 msk grädde)
1 dl mjölk
Detta är en av de kokböcker som jag använder mig mest av, men det är även den kokbok som jag har ändrat mest recept i. Jag lägger till och jag tar bort det som passar mig för stunden.
Alltid när jag har ändrat något så skriver jag ner runt receptet vad det är jag har ändrat, vissa sidor är fullklottrade, det betyder inte att receptet är dåligt utan att det är bra, men jag har hittat flera variationer på det.
På sidan 19 i boken finner man
"Blåbärsmuffins"
5 dl vetemjöl2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
6 dl blåbär (-blåbär + finriven rödbeta+ 3 msk kakao)
Rivet skal av 2 citroner
2 ägg
2 msk creme fraiche (eller 2 msk grädde)
1 dl mjölk
- Blanda alla torra ingredienser med blåbären (eller rödbetorna) i en skål.
- Tillsätt ägg, creme fraiche ( eller grädde) och mjölk
- Rör försiktigt tills allt är blandat
- Klicka elelr spritsa i muffinsformar och grädda i 20 - 25 minuter i 180 grader.
- OM man gör dubbel sats så är det en perfekt botten till tårta i en rektangulär form.
den blir saftig och mycket smak och inte det man förväntar sig när man skär en tårtbit
Etiketter:
Löjligt goda kakor,
matprat,
Njutbara efterrätter
Nu ska matbloggen uppdateras
Nu har det varit stilla här alldeles för länge...
Jag har länkat denna bloggen till min hemsida : maxnu.se
så nu ska jag tillbringa min första semesterhelg med att uppdeatera med recept och matnyttigt prat på bloggen.
Jag har länkat denna bloggen till min hemsida : maxnu.se
så nu ska jag tillbringa min första semesterhelg med att uppdeatera med recept och matnyttigt prat på bloggen.
måndag 7 februari 2011
Matprat, svammel, poesi
Visst är det fantastiskt hur vissa kockar, tänker framförallt på Nigella....Hon kan få matprat att låta som poesi, erotik och allt annat än hur det låter när vi andra pratar mat....
Ex.
Vi ska berätta att man ska hälla i den ljusa sirapen i skålen, på de andra ingredienserna.
Det skulle antagligen låta lite så här:
- Häll i den ljusa sirapen ner i skålen tillsammans med de andra ingredienserna.
Nigellas version skulle låta lite så här:
- Ta den sega bärnstensfärgade sirapen och låt den rinna ner i skålen och hamna som ett stort bärnstensberg över de andra ingredienserna.
det är lite härligt att lyssna till denna poesi av mat, samtidigt som jag blir så imponerad över att hon gör det hela tiden....undrar just om hon låter så i resten av hennes vardag.......
- Hej min fantastiska vän, vill du följa med mig på en promenad på den grå lite ojämna men fantastiska vägen , ner till den böljande ängen av de gröna löven som likt bomull och garn fläktar i vinden.
eller....
Nej, ,mitt älskade barn, du måste sätta på dig de djupa blå strumporna som följer dina vackra fötter som ett blått extra skinn som gör att värmen kommer att stanna kvar i fötterna och sprida sig som vågor genom hela din kropp när ni ska vara ute i den fantastiska luften och naturen som finns här ute utanför.
Jag hoppas att det inte är så.... ;) men men man vet aldrig....
tisdag 1 februari 2011
long time no see
Hej och hå....
Nu har det varit alldeles för länge sedan som jag var här inne och skrev, men nu mina vänner så kommer det att bli ändring på det!!
Det har varit jul och allt svullande som hänger samman med det, men nu är det över och kilona är tillbaka och under det som vågen sa innan jul och det känns ju himla bra.....iof så är det en magsjuka inblandat i det, men nästan alla medel är tillåtna.... ;)
Hur eller hur.
Igår åt jag en löjligt god middag, enkel men god....
Grillade isterband med avocado och isbergssallad. Lite salt, peppar och balsamico på det gröna och en klick senap på isterbandet.
Gott och väldigt mättande....jag var mätt under hela kvällen igår.
Så tills nästa gång....
Kram på er
onsdag 22 december 2010
Godisfabriken är igång!!
Det som lagades denna kväll var:
- Skumtomtefudge
- Turkisk peppar fudge
- Pepparkaksknäck
- Rocky Road tryffel
- Rostade sötsalta nötter


Skumtomtefudgen har jag ju skrivit om några gånger innan
Jag gillade den verkligen inte med vit choklad i
Så nu gjorde jag om den:
12 skumtomtar
1 dl vispgrädde
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Jag blandar skumtomtar, grädde och socker
Jag blandar skumtomtar, grädde och socker
När skumtomtarna har smält låter jag det koka tills det klarar ett "hårt kulprov.
Tar det av plattan och häller i vaniljsockret, sedan kör jag på full fräs med elvisp
så att det kommer in luft, man ser på den när den ändrar till en ljusare fudge.
Jag bör nog skriva här att jag VILL HA fudge som är hård och smulig, inte mjuk.

Turkisk Peppar fudgen har jag skrivit om i ett tidigare inlägg:

Nötter......
Jag tycker om nötter, men de får inte vara så hårda att det bara blir jobbigt att tugga dem....
- Jag började med att koka mandel och hasselnötter i några minuter så att de mjuknar lite. Jag skalar inte mandeln utan häller bara av och låter skalet vara kvar.
- Ner med dem i en skållhet panna med olja i, man brukar rosta utan fett, men med lite olja i så fastnar alla smaker på nötterna.
- Under tiden i pannan, rör runt och häll på ungefär lika delar socker och salt.
- När allt var klart blandade jag även i russin, för att jag ville att det skulle "pluffa" upp sig lite av värmen.
- Låt svalna och njut!!

Rocky Road tryffel
Jag såg Leilas Rocky Road, sedan fick jag smaka den. Den är jättegod, men den är så hård.....
Så med det receptet i bakhuvudet ändrade jag lite....
Jag hade
- 300 gram choklad
- 1 dl grädde
- jordnötter
- skumtomtar i bitar
Rör rund kladda ut och platta till
skär i bitar, måste förvaras i kylskåp!!!
Pepparkaksknäck
ett vanligt 2,2,2 recept, 2 dl av allt, sedan kryddade jag med 1 tsk mald nejlika, 2 skedar kanel och 2 tsk ingefära
Lite av mitt Julgodis!!
Kramar
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)