onsdag 22 december 2010

Godisfabriken är igång!!

Det som lagades denna kväll var:
  • Skumtomtefudge
  • Turkisk peppar fudge
  • Pepparkaksknäck
  • Rocky Road tryffel
  • Rostade sötsalta nötter









Skumtomtefudgen har jag ju skrivit om några gånger innan
Jag gillade den verkligen inte med vit choklad i
Så nu gjorde jag om den:
12 skumtomtar
1 dl vispgrädde
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Jag blandar skumtomtar, grädde och socker
När skumtomtarna har smält låter jag det koka tills det klarar ett "hårt kulprov.
Tar det av plattan och häller i vaniljsockret, sedan kör jag på full fräs med elvisp
så att det kommer in luft, man ser på den när den ändrar till en ljusare fudge.
Jag bör nog skriva här att jag VILL HA fudge som är hård och smulig, inte mjuk.



Turkisk Peppar fudgen har jag skrivit om i ett tidigare inlägg:






Nötter......
Jag tycker om nötter, men de får inte vara så hårda att det bara blir jobbigt att tugga dem....





  1. Jag började med att koka mandel och hasselnötter i några minuter så att de mjuknar lite. Jag skalar inte mandeln utan häller bara av och låter skalet vara kvar.
  2. Ner med dem i en skållhet panna med olja i, man brukar rosta utan fett, men med lite olja i så fastnar alla smaker på nötterna.
  3. Under tiden i pannan, rör runt och häll på ungefär lika delar socker och salt.
  4. När allt var klart blandade jag även i russin, för att jag ville att det skulle "pluffa" upp sig lite av värmen.
  5. Låt svalna och njut!!

Rocky Road tryffel

Jag såg Leilas Rocky Road, sedan fick jag smaka den. Den är jättegod, men den är så hård.....
Så med det receptet i bakhuvudet ändrade jag lite....

Jag hade
  • 300 gram choklad
  • 1 dl grädde
  • jordnötter
  • skumtomtar i bitar
Rör rund kladda ut och platta till
skär i bitar, måste förvaras i kylskåp!!!

Pepparkaksknäck
ett vanligt 2,2,2 recept, 2 dl av allt, sedan kryddade jag med 1 tsk mald nejlika, 2 skedar kanel och 2 tsk ingefära

Lite av mitt Julgodis!!

Kramar

lördag 18 december 2010

Fudge test

Okej...
Nu har jag gjort Skumtomtefudgen....
Är inte överimponerad, tycker att fudge är äckligt när det är choklad i den.
Jag ska göra ännu ett test till på måndag, men då ska jag ta bort chokladen utan istället tillsätta vaniljsocker när det har kokat klart, sedan får man vispa vispa vispa, då blir liksom kolan sådär krispig och frasig.

Jag gjorde även Turkisk pepparfudge, det var en oao...fudge, men återigen så gjorde jag om receptet.
Detta är orginalreceptet, det inom parentes är det som jag tog istället.....

Det här behöver du till ca 25 st:



100 g turkisk peppar
1 tsk vaniljsocker (lägger i sist när allt har kokat klart)
3 dl vispgrädde (3 dl mellanmjölk)
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk glykos ( finns att köpa på apoteket) (tog inte med alls)
100 g ljus mjölk- eller blockchoklad ( tog inte med alls)


Gör så här:


1. Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull.
Låt koka upp och sätt i termometern.
Koka på svag värme tills temperaturen är 120º
Obs! Detta tar en stund.....
Har man ingen termometer skulle jag tippa på att det får koka ca 20-25 min.
Gör kulprovet för att se om det är färdigt.


Jag återkommer när jag har gjort om Skumtomtefudgen med min variant....

Kramar till era alla

måndag 13 december 2010

Ugnsbakad lax med rostade rotsaker, getost och morotsraita


8 portioner 250°C

1 hel benfri laxsida (filé)

1 citron

salt och peppar

Rostade rotsaker


4 potatisar

6 morötter

4 rödbetor

1 palsternacka

3 röda lökar

10 vitlöksklyftor

salt och peppar


Sätt ugnen på 250°C.

Tvätta rotsakerna, men skala dem inte.

Dela dem sedan i klyftor 6-8 klyftor/rotsak.

Lägg sedan på en långpanna med smörpapper i botten.

Tvätta av rödlöken och vitlöken, men skala dem inte utan dela dem i klyftor och lägg till de övriga rotsakerna på långpannan. Strö över salt och peppar.

Sätt in dem högst upp i ugnen och ändra till grilläge på ugnen.


Laxen

Dela laxen på diagonalen i 8-9 bitar, så att det blir som trekantiga tårtbitar.

Lägg på en plåt. Strö över salt och peppar.

Skiva citronen och lägg en skiva på varje bit.

Ställ in i ugnen under rotsakerna.

Nu bakas det men det får inte särkilt mycket färg.

Det tar ca 17-20 minuter för laxen att bli klar.


Morotsraita

4 dl Grekisk /turkisk yoghurt

1 morot finriven

5 cm gurka grovriven

salt peppar

1 tsk socker

1 msk olivolja

1 msk balsamico


Blanda morot och gurka tillsammans med den avrunna yoghurten.

Häll i socker, olivolja och balsamico och smaka av med salt och peppar.

Raitan ska vara svalkande och ”cool”, men vill man ha lite styrka kan man med fördel hälla i lite finhacka chili eller byta ut sockret mot sweet chili.

Linneas goda och stora bröd

180 grader

3 morötter/rotsaker rivna på det fina på rivjärnet

6 dl havregryn

2 dl brödsirap

½ dl socker (jästen behöver den som näring)

1 msk salt

6 dl kokande vatten

6 dl kallt vatten

2 pkt jäst

¾ påse vetemjöl ca 1,5 kg


  1. Blanda morötter, havregryn, sirap, socker och salt.
  2. Häll över 6 dl kokande vatten och rör om.
  3. Häll i 6 dl kallt vatten och blanda ner jästen
  4. Nu är det bra att ha en degblandare eller en elvisp med degkrokar
  5. Blanda i mjölet, ca 5-6 dl i taget
  6. Blanda och knåda ordentligt
  7. När nästan allt mjöl är iblandat så är det dags att knåda degen.
    3-4 låtar är bra om man kör/knådar degen.
    Ju längre tid man kör degen ju längre glutentrådar blir det och det är detta som gör att brödet blir luftigt.
  8. Pudra lite mjöl över degen och låt jäsa i ca 30 minuter.
  9. Ta fram en långpanna och lägg i två smörpappersark så att det även täcker sidorna ordentligt
  10. Häll upp degen på långpanna och platta till med en slickepott så att degen är en fyrkant och täcker hela plåten.
  11. Sätt på ugnen på över och undervärme, låt degen jäsa under tiden ugnen blir varm.
  12. Sätt in brödet ca 30-35 minuter
  13. Ta ut och låt svalna på ett galler eller en skärbräda
  14. När brödet har svalnat så brukar jag dela brödet i 4 stora bitar som jag sedan delar i 3 skivor och varje skiva blir 2 dubbla mackor



Folkracekakor



200°C

5 dl vetemjöl

2 dl socker

1 tsk salt

150 g rumsvarmt smör/margarin

2 ägg


smaksättning:

  • rivet skal från 1 apelsin (använd gärna saften till glasyr)
  • rivet skal från 1 citron (använd gärna saften till glasyr)
  • vaniljsocker
  • 1 msk kakao eller oboy


Glasyr

Florsocker

vatten, mjölk eller saften av apelsin eller citron

karamellfärg


Lägg alla de torra ingredienserna i en skål, tillsätt det rumsvarma smöret och smaksättningen.

Blanda samman.

Knäck i äggen och knåda/rör till deg.

Lägg i kylskåp i ca 30 minuter.


Glasyren:

Ju fler färger du vill använda desto mera glasyr går det åt, men glasyren kan du spara i kylskåpet till nästa gång om det blir mycket över.

Jag brukar göra färgerna;

gul, lime, grön, blå, lila, röd och vit.


Häll nästan ett helt paket med florsocker i en skål.

Häll i ca 1 msk med vätska, rör och häll i 1 msk i taget av vätskan tills du är nöjd med konsistensen, tänk på att det är bra om den är lite tjock för den tunnas ut av karamellfärgen.


Fördela glasyren i så många burkar som du ska ha färger och färglägg.


Dela degen i 2-3 bitar, kavla ut, men inte för tunt.

Stansa ut former och figurer, grädda sedan tills de har fått fin färg, 8-10 minuter.

När kakorna har svalnat måla och ”kladda på” glasyren. Låt stelna, lägg i burk.

Njut sedan av kakorna!


Minipavlova med frisk citroncreme



6 portioner 200°C

Maränger

5 äggvitor

4 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk salt



  1. Rita 6 cirklar ca 12 cm i diameter på ett smörpapper, lägg lite olja på pappret och smörj in alla cirklarna
  2. Blanda äggvitorna med saltet och vispa till ett fast skum (gärna med elvisp eller assistent)
  3. Tillsätt florsockret och vaniljsockret, lite i taget tills den är tjock och blank, när du lyfter upp vispen ska det nästan se ut som en mjukglasstopp där vispen var.
  4. Bred ut marängen i cirklarna ca 2-3 cm höga.
  5. Grädda i ca 15 minuter, stäng av ugnen och ta ut marängerna när ugnen har svalnat.



Citroncreme

4½ dl vatten

2 ¼ dl socker

6 msk maizena

saften och skalet av 3 citroner

5 äggulor

3msk smör

  1. Blanda vatten, socker, maizena och saften av citronerna i en rostfri kastrull
  2. Låt det koka upp, var noga med att röra hela tiden.
  3. Ta kastrullen från värmen
  4. Rör ner äggulorna, sätt tillbaka på plattan, det ska inte koka utan sjuda tills det har tjocknat lite.
  5. Ta från plattan och häll i smör och det rivna citronskalet.
  6. Låt det svalna



När allt har svalnat:

Lägg en maräng på en tallrik och bred över citroncremen, garnera gärna med några bär, jordgubbar eller frysta hallon passar bra


Servera och njut!!





söndag 12 december 2010

Hittade ett spännande recept......

Jag snurrade runt lite på bloggtoppen och hittade detta receptet:
Fudge med skumtomtar.
Det låter vedervärdigt sött, men jag tror ändå att jag kommer att göra ett test.

ca 12 st skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 g vit choklad

Blanda i kastrull och smält alltihop (utom chokladen) på svag värme. När alltihop är en slät smet låt småkoka under omrörning i 10 minuter. Blanda i 150 g vit choklad och rör tills massan blivit blank.
Ta av kastrullen från spisen och fortsätt rör tills massan blivit ljusare och svalnat lite. Häll upp i smord eller bakpapperklädd form ca 15 x 20 cm och låt stelna i kylen. Skär sedan i bitar!


http://www.bloggfamiljen.se/2010/12/09/skumtomtar-i-stora-lass/

Vill Ni se bilder och en annan trevlig blogg så klicka på länken