måndag 13 december 2010

Linneas goda och stora bröd

180 grader

3 morötter/rotsaker rivna på det fina på rivjärnet

6 dl havregryn

2 dl brödsirap

½ dl socker (jästen behöver den som näring)

1 msk salt

6 dl kokande vatten

6 dl kallt vatten

2 pkt jäst

¾ påse vetemjöl ca 1,5 kg


  1. Blanda morötter, havregryn, sirap, socker och salt.
  2. Häll över 6 dl kokande vatten och rör om.
  3. Häll i 6 dl kallt vatten och blanda ner jästen
  4. Nu är det bra att ha en degblandare eller en elvisp med degkrokar
  5. Blanda i mjölet, ca 5-6 dl i taget
  6. Blanda och knåda ordentligt
  7. När nästan allt mjöl är iblandat så är det dags att knåda degen.
    3-4 låtar är bra om man kör/knådar degen.
    Ju längre tid man kör degen ju längre glutentrådar blir det och det är detta som gör att brödet blir luftigt.
  8. Pudra lite mjöl över degen och låt jäsa i ca 30 minuter.
  9. Ta fram en långpanna och lägg i två smörpappersark så att det även täcker sidorna ordentligt
  10. Häll upp degen på långpanna och platta till med en slickepott så att degen är en fyrkant och täcker hela plåten.
  11. Sätt på ugnen på över och undervärme, låt degen jäsa under tiden ugnen blir varm.
  12. Sätt in brödet ca 30-35 minuter
  13. Ta ut och låt svalna på ett galler eller en skärbräda
  14. När brödet har svalnat så brukar jag dela brödet i 4 stora bitar som jag sedan delar i 3 skivor och varje skiva blir 2 dubbla mackor



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar