torsdag 9 december 2010

Kladdig rabarberkaka med smak av kola



Både Nigella och Rachael Allen har gjort varianter på denna konstiga kaka, det är svårt att förstå hur detta fungerar, men det gör det!

Jag personligen tycker att både Nigella och Rachaels varianter är för söta så jag har gjort om den så att den passar mig.

Ca 6 portioner.

200°C i ca 45 minuter



Till kakan:

1 ¼ dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 ¼ dl mjölk

1 ägg

1 tsk vaniljsocker

4 rabarberstjälkar

50 g smält smör


Till såsen:

2 ½ dl farinsocker

25 gram smör i klickar

5 dl kokande vatten

Blanda alla de torra ingredienserna i en skål.

Blanda de blöta ingredienserna inklusive smöret i en annan skål.

Häll den blöta blandningen över den torra blandningen och blanda till en jämn smet.

Skala och skär rabarberna i ca 1 cm bitar och blanda även ner dem i smeten.

Häll i en smord form.

Strö farinsockret över kakan och klicka ut smöret.

Häll sedan det kokande vattnet över kakan och sätt in den i ugnen.

Låt den stå i ugnen i 45 minuter och låt magin göra sitt.

Jag tycker att den är godast att äta ljummen eller kall, tillsammans med en klick grädde eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar