måndag 13 december 2010

Folkracekakor



200°C

5 dl vetemjöl

2 dl socker

1 tsk salt

150 g rumsvarmt smör/margarin

2 ägg


smaksättning:

  • rivet skal från 1 apelsin (använd gärna saften till glasyr)
  • rivet skal från 1 citron (använd gärna saften till glasyr)
  • vaniljsocker
  • 1 msk kakao eller oboy


Glasyr

Florsocker

vatten, mjölk eller saften av apelsin eller citron

karamellfärg


Lägg alla de torra ingredienserna i en skål, tillsätt det rumsvarma smöret och smaksättningen.

Blanda samman.

Knäck i äggen och knåda/rör till deg.

Lägg i kylskåp i ca 30 minuter.


Glasyren:

Ju fler färger du vill använda desto mera glasyr går det åt, men glasyren kan du spara i kylskåpet till nästa gång om det blir mycket över.

Jag brukar göra färgerna;

gul, lime, grön, blå, lila, röd och vit.


Häll nästan ett helt paket med florsocker i en skål.

Häll i ca 1 msk med vätska, rör och häll i 1 msk i taget av vätskan tills du är nöjd med konsistensen, tänk på att det är bra om den är lite tjock för den tunnas ut av karamellfärgen.


Fördela glasyren i så många burkar som du ska ha färger och färglägg.


Dela degen i 2-3 bitar, kavla ut, men inte för tunt.

Stansa ut former och figurer, grädda sedan tills de har fått fin färg, 8-10 minuter.

När kakorna har svalnat måla och ”kladda på” glasyren. Låt stelna, lägg i burk.

Njut sedan av kakorna!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar