200°C
5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk salt
150 g rumsvarmt smör/margarin
2 ägg
smaksättning:
- rivet skal från 1 apelsin (använd gärna saften till glasyr)
- rivet skal från 1 citron (använd gärna saften till glasyr)
- vaniljsocker
- 1 msk kakao eller oboy
Glasyr
Florsocker
vatten, mjölk eller saften av apelsin eller citron
karamellfärg
Lägg alla de torra ingredienserna i en skål, tillsätt det rumsvarma smöret och smaksättningen.
Blanda samman.
Knäck i äggen och knåda/rör till deg.
Lägg i kylskåp i ca 30 minuter.
Glasyren:
Ju fler färger du vill använda desto mera glasyr går det åt, men glasyren kan du spara i kylskåpet till nästa gång om det blir mycket över.
Jag brukar göra färgerna;
gul, lime, grön, blå, lila, röd och vit.
Häll nästan ett helt paket med florsocker i en skål.
Häll i ca 1 msk med vätska, rör och häll i 1 msk i taget av vätskan tills du är nöjd med konsistensen, tänk på att det är bra om den är lite tjock för den tunnas ut av karamellfärgen.
Fördela glasyren i så många burkar som du ska ha färger och färglägg.
Dela degen i 2-3 bitar, kavla ut, men inte för tunt.
Stansa ut former och figurer, grädda sedan tills de har fått fin färg, 8-10 minuter.
När kakorna har svalnat måla och ”kladda på” glasyren. Låt stelna, lägg i burk.
Njut sedan av kakorna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar