måndag 13 december 2010

Ugnsbakad lax med rostade rotsaker, getost och morotsraita


8 portioner 250°C

1 hel benfri laxsida (filé)

1 citron

salt och peppar

Rostade rotsaker


4 potatisar

6 morötter

4 rödbetor

1 palsternacka

3 röda lökar

10 vitlöksklyftor

salt och peppar


Sätt ugnen på 250°C.

Tvätta rotsakerna, men skala dem inte.

Dela dem sedan i klyftor 6-8 klyftor/rotsak.

Lägg sedan på en långpanna med smörpapper i botten.

Tvätta av rödlöken och vitlöken, men skala dem inte utan dela dem i klyftor och lägg till de övriga rotsakerna på långpannan. Strö över salt och peppar.

Sätt in dem högst upp i ugnen och ändra till grilläge på ugnen.


Laxen

Dela laxen på diagonalen i 8-9 bitar, så att det blir som trekantiga tårtbitar.

Lägg på en plåt. Strö över salt och peppar.

Skiva citronen och lägg en skiva på varje bit.

Ställ in i ugnen under rotsakerna.

Nu bakas det men det får inte särkilt mycket färg.

Det tar ca 17-20 minuter för laxen att bli klar.


Morotsraita

4 dl Grekisk /turkisk yoghurt

1 morot finriven

5 cm gurka grovriven

salt peppar

1 tsk socker

1 msk olivolja

1 msk balsamico


Blanda morot och gurka tillsammans med den avrunna yoghurten.

Häll i socker, olivolja och balsamico och smaka av med salt och peppar.

Raitan ska vara svalkande och ”cool”, men vill man ha lite styrka kan man med fördel hälla i lite finhacka chili eller byta ut sockret mot sweet chili.

2 kommentarer:

  1. Låter jättegott, ska testa detta imorgon på nyårsafton, med en liten variation på laxen (bre på tapenade som smaksättare). Men...var kommer getosten i rubriken in, i raitan eller?

    SvaraRadera
  2. Ja det kan man fråga sig...den har fallit bort, eller jag har glömt att skriva in....
    den skär man i bitar och blandar i bland grönsakerna på plåten, innan man lägger upp det i en skål eller på tallrik.....

    Tack för att du var uppmärksam

    // Linnea

    SvaraRadera