180 grader
3 morötter/rotsaker rivna på det fina på rivjärnet
6 dl havregryn
2 dl brödsirap
½ dl socker (jästen behöver den som näring)
1 msk salt
6 dl kokande vatten
6 dl kallt vatten
2 pkt jäst
¾ påse vetemjöl ca 1,5 kg
- Blanda morötter, havregryn, sirap, socker och salt.
- Häll över 6 dl kokande vatten och rör om.
- Häll i 6 dl kallt vatten och blanda ner jästen
- Nu är det bra att ha en degblandare eller en elvisp med degkrokar
- Blanda i mjölet, ca 5-6 dl i taget
- Blanda och knåda ordentligt
- När nästan allt mjöl är iblandat så är det dags att knåda degen.
3-4 låtar är bra om man kör/knådar degen.
Ju längre tid man kör degen ju längre glutentrådar blir det och det är detta som gör att brödet blir luftigt. - Pudra lite mjöl över degen och låt jäsa i ca 30 minuter.
- Ta fram en långpanna och lägg i två smörpappersark så att det även täcker sidorna ordentligt
- Häll upp degen på långpanna och platta till med en slickepott så att degen är en fyrkant och täcker hela plåten.
- Sätt på ugnen på över och undervärme, låt degen jäsa under tiden ugnen blir varm.
- Sätt in brödet ca 30-35 minuter
- Ta ut och låt svalna på ett galler eller en skärbräda
- När brödet har svalnat så brukar jag dela brödet i 4 stora bitar som jag sedan delar i 3 skivor och varje skiva blir 2 dubbla mackor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar