8 portioner 250°C
1 hel benfri laxsida (filé)
1 citron
salt och peppar
Rostade rotsaker
4 potatisar
6 morötter
4 rödbetor
1 palsternacka
3 röda lökar
10 vitlöksklyftor
salt och peppar
Sätt ugnen på 250°C.
Tvätta rotsakerna, men skala dem inte.
Dela dem sedan i klyftor 6-8 klyftor/rotsak.
Lägg sedan på en långpanna med smörpapper i botten.
Tvätta av rödlöken och vitlöken, men skala dem inte utan dela dem i klyftor och lägg till de övriga rotsakerna på långpannan. Strö över salt och peppar.
Sätt in dem högst upp i ugnen och ändra till grilläge på ugnen.
Laxen
Dela laxen på diagonalen i 8-9 bitar, så att det blir som trekantiga tårtbitar.
Lägg på en plåt. Strö över salt och peppar.
Skiva citronen och lägg en skiva på varje bit.
Ställ in i ugnen under rotsakerna.
Nu bakas det men det får inte särkilt mycket färg.
Det tar ca 17-20 minuter för laxen att bli klar.
Morotsraita
4 dl Grekisk /turkisk yoghurt
1 morot finriven
5 cm gurka grovriven
salt peppar
1 tsk socker
1 msk olivolja
1 msk balsamico
Blanda morot och gurka tillsammans med den avrunna yoghurten.
Häll i socker, olivolja och balsamico och smaka av med salt och peppar.
Raitan ska vara svalkande och ”cool”, men vill man ha lite styrka kan man med fördel hälla i lite finhacka chili eller byta ut sockret mot sweet chili.
Låter jättegott, ska testa detta imorgon på nyårsafton, med en liten variation på laxen (bre på tapenade som smaksättare). Men...var kommer getosten i rubriken in, i raitan eller?
SvaraRaderaJa det kan man fråga sig...den har fallit bort, eller jag har glömt att skriva in....
SvaraRaderaden skär man i bitar och blandar i bland grönsakerna på plåten, innan man lägger upp det i en skål eller på tallrik.....
Tack för att du var uppmärksam
// Linnea